top of page
papastergiou 1.jpg

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας. Το 2014 εξελέγη δήμαρχος Τρικκαίων και επανεξελέγη το 2019. Κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, ο δήμος του χαρακτηρίστηκε ως ισχυρός δήμος-πρότυπο λόγω του πρωτοποριακού του έργου. Ως δήμαρχος Τρικκαίων από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας της Ένωσης Δήμων. Από τον Ιούλιο του 2024 είναι Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Δημήτρης Παπαστεργίου

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ελλάδα

arahova.jpeg

Η Τόνια Αράχωβα, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών κατά την τριετία 2021 έως 2024. Είναι πρώην εκλεγμένη πρόεδρος της IFLA 2021-22. Μεταξύ 2017 και 2019, ήταν υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διετέλεσε αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Έχει υπηρετήσει ως επιστημονικός σύμβουλος της ομάδας ευρωβουλευτών 2004-2009 σε θέματα πολιτικής διαχείρισης και στρατηγικής και αν. Εθνική εκπρόσωπος στο expert group της Europeanna για θέματα big data και ψηφιοποίησης.

Τόνια (Αντωνία) Αράχωβα

Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Υπουργείο Παιδείας, Ελλάδα

I Daglis.jpg

Ο δρ Ιωάννης Α. Δαγκλής είναι καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Κέντρου, του Εθνικού Διαστημικού Οργανισμού της Ελλάδας. Είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής από το 2011. Διετέλεσε μέλος της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας της ESA για το ηλιακό σύστημα για πέντε χρόνια (2005-2010) και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης για τη NASA, το NSF, την Ακαδημία της Φινλανδίας, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ένωση Γερμανικών Ερευνητικών Κέντρων Helmholtz, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλούς άλλους φορείς χρηματοδότησης. Υπήρξε συν-ερευνητής τριών διαστημικών αποστολών της NASA και δύο διαστημικών αποστολών του ESA.

Iώαννης Δαγκλής

Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Κέντρου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα

Marie Didier profil_picture_1.jpeg

Από τον Δεκέμβριο του 2020, η δρ  Didier είναι εκτελεστική διευθύντρια του RestART Beirut, ενός ευρωπαϊκού φιλανθρωπικού ταμείου αφιερωμένου στη διαφύλαξη της τέχνης στη Βηρυτό. Είναι, επίσης, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της MATIS, μιας νεοφυούς επιχείρησης που είναι αφιερωμένη στην παροχή λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για τον χαρακτηρισμό ευαίσθητων δειγμάτων τέχνης. Ειδικεύεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών που προέρχονται από τη θεμελιώδη έρευνα στον ακαδημαϊκό τομέα στο οικοσύστημα της τέχνης, δημιουργώντας και εφαρμόζοντας έτσι εργαλεία και μεθοδολογίες τελευταίας τεχνολογίας για την ενίσχυση της κατανόησης, της διατήρησης και της εκτίμησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Marie Eve Didier

Εκτελεστική Διευθύντρια RestART Beirut, Συντήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τεχνολογικής Καινοτομίας , Λίβανος

Michael Dritsas_2023.jpg

Ο Μιχάλης Δρίτσας είναι έμπειρο στέλεχος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Μηχανολόγος μηχανικός, κάτοχος BSc/MSc/MBA, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece SA, σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπηρετώντας ως Εθνικό Σημείο Επαφής για την πλατφόρμα S.T.E.P. ΕΕ, συν-συγγραφέας του βιβλίου Startups: Από το A στο Exit, ερασιτέχνης μουσικός και τραγουδιστής χορωδίας. Διετέλεσε Διευθυντής του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης στον τομέα της Καινοτομίας (2019-2023).

Μιχάλης Δρίτσας

Εθνικό σημείο επαφής για την Ελλάδα, πλατφόρμα S.T.E.P. της Ευρωπαικης Ένωσης, Ελλάδα

Ο Benoît Dubuis είναι πρόεδρος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών Τεχνολογίας (SATW) και πρόεδρος του Ιδρύματος Inartis, το οποίο διαχειρίζεται προγράμματα για τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Κατείχε διάφορες διοικητικές θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες (Chemap, Ciba-Geigy/Novartis, Lonza), πριν ενταχθεί στην EPFL, όπου ίδρυσε τη σχολή Βιοεπιστημών και ήταν ο πρώτος κοσμήτοράς της.

Benoit Dubuis

Πρόεδρος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών Τέχνολογίας (SATW), Ελβετία

Ο Youssef Eldakar ειδικεύεται στους υπολογιστές μεγάλης κλίμακας και σήμερα διευθύνει τη Διεθνή Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας στην Bibliotheca Alexandrina (BA) στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας την έρευνα μέσω της τεχνολογίας της πληροφορίας. Εκπροσωπεί την BA στη Διεθνή Κοινοπραξία Διατήρησης του Διαδικτύου (IIPC) και διετέλεσε Πρόεδρος το 2023. Έχει συμπεριληφθεί στο Who’s Who in Science and Engineering της σειράς Marquis Who’s Who.

Youssef Eldakar

Διευθυντής της Διεθνούς Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας, Bibliotheca Alexandrina, Αίγυπτος

Kenderline2.png

Η καθηγήτρια Sarah Kenderdine είναι επικεφαλής ομάδας μηχανικών λογισμικού, καλλιτεχνών και επιμελητών, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαδραστικών και καθηλωτικών εμπειριών για γκαλερί, βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία. Σε έργα εγκατάστασης που έχουν εκτεθεί ευρέως, έχει συγχωνεύσει την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά με την πρακτική της τέχνης των νέων μέσων. Το 2020, ανακηρύχθηκε στη λίστα Museum Influencer List 2020 – The Power 10 από την Blooloop και στους 100 κορυφαίους ψηφιακούς διαμορφωτές της Ελβετίας από την Bilanz το 2020 και το 2021. Το 2021, διορίστηκε συνεργάτιδα της Βρετανικής Ακαδημίας.

Sarah Kenderdine

Επικεφαλής Πειραματικής Μουσειολογίας, EPFL, Ελβετία

georges-kotrotsios.jpg

Ο Γιώργος Κοτρώτσιος έχει αφιερώσει την καριέρα του στη δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας μέσω της τεχνολογίας υψηλών προδιαγραφών. Διετέλεσε επί δεκαεπτά χρόνια Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του CSEM (www.csem.ch), ενός μεγάλου ελβετικού κέντρου έρευνας και καινοτομίας στη μικροηλεκτρονική και στα έξυπνα ψηφιακά συστήματα. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για τον ρόλο των μεγάλων δεδομένων στην κοινωνία και την οικονομία. Σήμερα είναι σύμβουλος τεχνολογίας σε νεοφυείς ιατρικές επιχειρήσεις.

Γιώργος Κοτρώτσιος

Μέλος της Βιομηχανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών Τεχνολογίας, Ελβετία

Κώστας Κουτσουρέλης 1.jpg

Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967. Έχει δημοσιεύσει περίπου 40 βιβλία με ποίηση, έργα για τη σκηνή, δοκίμια και μεταφράσεις. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη. Διευθύνει το περιοδικό Νέο Πλανόδιον. Τελευταίο του βιβλίο: Ίκαροι - Ο φτερωτός ήρωας και τα πρόσωπά του μέσα στον χρόνο, Σμίλη, 2024.

Κώστας Κουτσουρέλης

Ποιητής, Ελλάδα

Riva Lava.jpg

Η Ρίβα Λάβα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην αρχιτεκτονική από το Α.Π.Θ. . Συνεργάζεται με το περιοδικό (δε)κατα από το 2005, στη στήλη «Στην πόλη μου» και αλλού. Έχει διατελέσει ραδιοφωνική παραγωγός στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα (9,84 FM) και έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στην Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση.

Ρίβα Λάβα

Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτονικής και Μηχανικής, Πολυτεχνική Σχολή Αθηνών (ΕΜΠ), Ελλάδα

Χριστινα Λιναρδακη.jpg

Η Χριστίνα Λιναρδάκη έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και τα επιστημονικά της άρθρα αφορούν τη σχέση της λογοτεχνίας με άλλα επιστημονικά πεδία. Έχει επίσης δημοσιεύσει ποίηση, τόσο πρωτότυπη όσο και μεταφρασμένη. Οι λογοτεχνικές βιβλιοκρισίες της και άλλα άρθρα της για τη λογοτεχνία δημοσιεύονται τακτικά κυρίως στο διαδίκτυο.

Χριστίνα Λιναρδάκη

Μεταφράστρια, ποιήτρια, επιμελήτρια εκδόσεων, συγγραφέας, δημιουργός του περιοδικού stigmalogou.gr, Ελλάδα

Pantelis Mpoukalas.jpg

Ο Παντελής Μπουκάλας γεννήθηκε το 1957 στο Λεσίνι Μεσολογγίου. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εκδώσει βιβλία με ποίηση, δοκίμια, μεταφράσεις αρχαιοελληνικού λόγου, θεατρικά έργα και κριτικές βιβλίου. Έχει μεταφράσει Αισχύλο, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαπφώ, Θεόκριτο, Βίωνα Σμυρναίο, επιτύμβια και συμποτικά επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας. Είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή της Κύπρου.

Παντελής Μπουκάλας

Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Ελλάδα

Ο Γιώργος Νούνεσης είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για δεύτερη τετραετή θητεία (2017-2021 και 2021-2025), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Κέντρου (2020-2025) και από το 2022 μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ για τις Αναδυόμενες και Ανατρεπτικές Τεχνολογίες.

Γιωργος Νούνεσης

Πρόεδρος και Διευθυντής του  Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», Ελλάδα

Η καθηγήτρια Lonneke van der Plas είναι επικεφαλής της ομάδας Computation, Cognition and Language στο ερευνητικό ινστιτούτο Idiap στο Μαρτινί της Ελβετίας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Προηγουμένως κατείχε θέση νεότερου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, ενώ απέκτησε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν και M.Phil από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Lonneke van der Plas

Επικεφαλής ομάδας Νόησης και Γλώσσας, στο Idiap, ερευνητικό κέντρο για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, Ελβετία

Kyriacos-Sabatakakis-Accenture.jpeg

Ο δρ Κυριάκος Σαμπατακάκης είναι Γενικός Διευθυντής της Accenture στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με ευθύνη επίσης για αρκετές αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, επιβλέποντας μια πρακτική με περισσότερους από 2.500 Συμβούλους. Κατέχει τη θέση αυτή από τον Σεπτέμβριο του 2003 και έχει ηγηθεί πολλαπλών έργων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς σε θέματα στρατηγικής, επιχειρηματικού μετασχηματισμού, τεχνολογίας, λειτουργιών και ψηφιακής επιχειρηματικότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Από το 2003 έως το 2008, ήταν, επίσης, υπεύθυνος για τις παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Accenture στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Κυριάκος Σαμπατακάκης

Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture Hellas, Ελλάδα

Συντονίστριες

Sofia Hiniadiou Cambanis.jpeg

Η Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη είναι νομικός, ειδικευμένη στο Δημόσιο δίκαιο και σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης στη Βουλή των Ελλήνων. Έχει διατελέσει υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σύμβουλος για διεθνή και πολιτιστικά θέματα στα Υπουργεία Πολιτισμού, Εξωτερικών και Ανάπτυξης. Υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος Ελληνικής Προεδρίας Συμβουλίου Ε.Ε., υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Maghreb και την Κίνα, επικεφαλής Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Έχει συμμετάσχει και διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων και πολυμερών συναντήσεων, επιμεληθεί εκδόσεις πολιτιστικού και μορφωτικού περιεχομένου και δημοσιεύσει άρθρα με θέμα τον πολιτισμ

Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη

Νομικός,  Σύμβουλος Πολιτιστικής Πολιτικής & Διαχείρισης, Βουλή των Ελλήνων,Ελλάδα

Αναστασία Σιώτου

Ελλάδα

bottom of page