Symposium
AI and Culture
Convergences and Divergences
Museum of Acropolis
Of all human activities, the most profoundly fitting to our human nature, differentiated from a mechanical way of acting, are the cultural activities that give us the very essence of «ευ ζείν» (live well.) AI has created works that imitate Van Gogh and Beethoven, but will it ever be able to create original works that speak to the human soul, while expressing the insight and emotions of writers, poets, painters, sculptors, their perception of the Zeitgast, the spirit of our times? The question is whether AI, on its own, can transform human civilization, if it can create civilization.
Ο Λόγος Διοργάνωσης της Ημερίδας
Από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι πιο βαθιά ταιριαστές με την ανθρώπινη φύση μας, διαφοροποιημένες από έναν μηχανικό τρόπο δράσης, είναι οι πολιτιστικές δραστηριότητες, που μας δίνουν την ίδια την ουσία του «ευ ζη» (να «ζεις καλά»). Η τεχνητή νοημοσύνη έχει δημιουργήσει έργα που μιμούνται τον Βαν Γκογκ και τον Μπετόβεν, αλλά θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει πρωτότυπα έργα που να μιλούν στην ανθρώπινη ψυχή, εκφράζοντας τη διορατικότητα και τα συναισθήματα των συγγραφέων, των ποιητών, των ζωγράφων, των γλυπτών, την αντίληψή τους για το Zeitgeist, το πνεύμα της εποχής μας; Το ερώτημα είναι αν η τεχνητή νοημοσύνη, από μόνη της, μπορεί να μεταμορφώσει τον ανθρώπινο πολιτισμό, αν μπορεί να δημιουργήσει πολιτισμό.
Η συμμέτοχη είναι δωρεάν, απαιτείται εγγραφή
Στην Ελλάδα, την πηγή του δυτικού πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα όπου θα θέσουμε και θα συζητήσουμε αυτό το ερώτημα, κεντρικό για τη φύση μας και την εξέλιξή μας ως είδους. Για τη διεξαγωγή της ημερίδας, το περίφημο Μουσείο της Ακροπόλης θα φιλοξενήσει ανθρώπους από τον χώρο της πολιτικής, της τεχνολογίας, της επιστήμης και του πολιτισμού. Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Παντερμαλής» στις 31 Οκτωβρίου 2024.
Από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι πιο βαθιά ταιριαστές με την ανθρώπινη φύση μας, διαφοροποιημένες από έναν μηχανικό τρόπο δράσης, είναι οι πολιτιστικές δραστηριότητες, που μας δίνουν την ίδια την ουσία του «ευ ζειν». Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει δημιουργήσει έργα που μιμούνται τον Βαν Γκογκ και τον Μπετόβεν, αλλά θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει πρωτότυπα έργα που να μιλούν στην ανθρώπινη ψυχή, εκφράζοντας τη διορατικότητα και τα συναισθήματα των συγγραφέων, των ποιητών, των ζωγράφων, των γλυπτών, την αντίληψή τους για το Zeitgeist, το πνεύμα της εποχής μας; Το ερώτημα είναι αν η Τεχνητή Νοημοσύνη, από μόνη της, μπορεί να μεταμορφώσει τον ανθρώπινο πολιτισμό, αν μπορεί να δημιουργήσει πολιτισμό.
Στην Ελλάδα, πηγή του δυτικού πολιτισμού, θα λάβει χώρα ημερίδα όπου θα συζητήσουμε αυτό το ερώτημα, κεντρικό για τη φύση μας και την εξέλιξή μας ως είδους. Για τη διεξαγωγή της ημερίδας, το Μουσείο της Ακροπόλης θα φιλοξενήσει ανθρώπους από τον χώρο της πολιτικής, της τεχνολογίας, της επιστήμης και του πολιτισμού. Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Παντερμαλής» στις 31 Οκτωβρίου 2024.